Køb for over 500 kr. giver fri forsendelse.

Shop

Bellevue Teatret – Arkitektur og teater i Arne Jacobsens bygningsværk

kr. 348,00

Ikke på lager

I Bellevue Teatret fortæller Ulla Strømberg om den dramatiske tilblivelse, og om de forestillinger, der siden 1936 er løbet over scenen. Arkitektur, film og teater i samme bog.

ISBN: 978-87-92420-26-8 Kategori:

Beskrivelse

Bellevue Teatret er et af dansk funktionalismes ikoner og internationalt anerkendt som et hovedværk i den smilende hvide funktionalisme, som i 1930’erne var udtryk for den ultimative frigørelse af det gamle samfunds konventioner.
Både i tilblivelse og h

Bellevue Teatret
– Arkitektur og teater i Arne Jacobsens Bygningsværk

Forfatter: Ulla Strømberg
256 sider, 420 illustrationer, helbind, stort format (24,5 x 28 cm.).
Vejledende pris, kr. 348,-
Forlaget BOGVÆRKET

Bellevue Teatret er et vigtigt element i den moderne udvikling i Klampenborg, hvor arkitekten Arne Jacobsen også har tegnet Bellevue Strandbad, gennembrudsværket Bellavista, Mattsons Ridehus og Søholm Rækkehusene.
Jacobsen brugte allerede Klampenborg til sin Guldmedaljeopgave på Kunstakademiet, og tidligt fik han til opgave at indrette Strandbadet, som sprudlede af sommerlig iderigdom i den funktionalistiske ånd. Kommunalbestyrelsen var konservativ, men alligevel ganske fremsynet, og Jacobsen kunne levere og blev præmieret adskillige gange omkring 1930, hvor han endnu ikke var fyldt 30 år.

Arkitekturen
Teatret blev indviet i 1936 under stor pressebevågenhed og alle fandt at det var ganske formidabelt, når taget over tilskuerpladserne rullede tilbage, og publikum og forestilling blev et med sommernatten. Taget fungerer fortsat. Teatret blev fredet i 1986, og renoveringen i 100-året for arkitektens fødsel i 2002 blev siden præmieret.

Bogen
Ulla Strømberg har i sin grundige research fundet et enkelt fortilfælde for det rullende tag i Roxy-biografen i Zürich. Samtidig kan hun påvise, at Jacobsen lod sig inspirere af en række af funktionalismens store skikkelser, ikke mindst af den tyske arkitekt Eric Mendelsohns ekspressive arkitektur og Le Corbusiers sovjetiske projekter. Imidlertid er der ikke tale om direkte overførsel, men snarere om transformationer og fortolkningerne.
Nogle forbilleder vedkendte han sig, ikke mindst den svenske arkitekt Gunnar Asplund, der i 1930 havde forestået den store funktionalismeudstilling i Stockholm, ”Acceptera” i 1930, som blev gennembruddet for funktionalismen i Norden. Forfatteren viser en række andre mulige forudsætninger for teatret, hvor bl.a. den franske Arkitekt August Perrets teatre i Paris og stoledesign har haft indflydelse.

Altid drama
Bellevue Teatret var både under tilblivelsen og i det efterfølgende liv et drama. I bogen beskrives det dramatiske spil imellem bygherrerne, musikbrødrene Wilhelm Hansen og arkitekten. Åbningsrevyen med Liva Weel havde svært ved at klare konkurrencen med naboen, Cirkusrevyen. Allerede fra 1940 blev huset kun anvendt som biograf, men omkring 1974 var bygningen ganske nedslidt og måtte kæmpe for sit liv. Heldigvis kom tre fremsynede herrer forbi og erhvervede bygningen i 1978.

Det nye Bellevue Teater i funktion
Fra 1982 er Bellevue Teatret egnsteater i Gentofte Kommune. Jes Kølpin sidder ved roret som både teater – og biografdirektør og fra 1990 som eneejer. Efter en pause i samarbejdet med kommunen genoptages det, og fra 1995 fornyr Jes Kølpin endnu engang teatrets kunstneriske linje.
Hvor 1980erne blev præget af en række originale musikforestillinger med tidens kendte rocknavne som Sanne Salomonsen og Anne Linnet, bliver sluthalvfemserne og helt frem til i dag en periode med bl.a. shows og stand-up. Ørkenens Sønner, Det Brune Punktum, Brødrene Lund Madsen og senest Rytteriet Live har været med til at sikre Bellevue Teatret den ene succes efter den anden. Også en lang række modern dance-kompagnier gæstespillede på teatret igennem 1980erne.
Fra 2003 har Bellevue Teatret været hjemsted for den ambitiøse Sommerballet administreret af Alexander Kølpin.
Men uden sammenligning er ”Folk og røvere i Kardemomme by”– den uovertrufne publikumsvinder. Efter 31 års genopsætninger og mere end en million gæster – har forestillingen sikret Bellevue Teatret et godt økonomisk fundament.

Bogen Bellevue Teatret spænder fra de arkitektoniske forudsætninger – til registrering af teatrets op- og nedture med en række pressecitater og Claus Seidels charmerende teatertegninger.
I Bellevue Teatret er form og funktion flettet ind i hinanden – præcis som det blev skildret i Robert Wilsons forestilling ”White Town” i 100 året for Arne Jacobsens fødsel, 2002.

  • Redaktion :: Kim
  • Illustrator :: Margrethe Mokrzycki
  • Sideantal :: 256
  • Indbinding :: Helbind

Bogen er en fremragende guldgrube af æstetik og viden. Derfor giver Villabyernes anmelder bogen den højeste bedømmelse: Fem stjerner ud af fem. Villabyerne, dec. 2013.

Bellevue Teatreter et af dansk funktionalismes ikoner og internationalt anerkendt som et hovedværk i den smilende hvide funktionalisme, som i 1930’erne var udtryk for den ultimative frigørelse af det gamle samfunds konventioner.

Både i tilblivelse og historie er huset så dramatisk som de forestillinger, der er løbet over scenen i teatret, som flere gange var truet af undergang.

Ulla Strømberg skildrer det hele: Arne Jacobsens vision om en uhørt moderne by ved Øresund; dramaet om bygningen; om tiden som biograf; om forestillingerne, der fik hele teaterkritikken imod sig; og om hvordan det alligevel mirakuløst lykkedes at holde teatret svævende på trods af alle odds.

Medrivende og tankevækkende fortalt af en forfatter, der har været ude i alle kroge af arkitekturen og inspirationskilderne og ikke mindst af livet i huset: forestillingerne, som hun skildrer med stor indsigt.