Beskrivelse
Arkitektur er en anvendt kunstart, men den er mere end det. Den er selve den samfundsmæssige iscenesættelse af det rumlige univers, som alle er underlagt.
Derfor er der god grund til at analysere arkitektur på en mere gennemgribende måde, end det hidti
Arkitektur er en anvendt kunstart, men den er mere end det. Den er selve den samfundsmæssige iscenesættelse af det rumlige univers, som næsten alle er underlagt, og til forskel fra andre kunstarter er det ikke muligt at undslippe arkitekturen. Den danner rammen om vores daglige færden.
Derfor er der god grund til at analysere arkitektur på en mere gennemgribende måde, end det hidtil er sket.
Det er dette, denne bog forsøger, nemlig at belyse, analysere og almengøre væsentlige aspekter af en fysisk virkelighed, der har gyldighed for mange mennesker, og som samtidig kan udsige noget essentielt om det værk, der analyseres, hvad enten det vedrører arkitekturen som magtinstrument, som social initiator, som stemnings- eller atmosfæreskaber, som bærer af en tidsånd eller andre af arkitekturens facetter.
Det er sociologen Søren Nagbøl, der efter studier i 1980’erne hos frankfurtsociologerne Norbert Elias og Alfred Lorenzer, har udviklet oplevelsesanalysen, der især har vundet frem i Tyskland som en væsentlig tilgang den atmosfæreforskning, der omsider er ved at indfinde sig.
Form gør indtryk, men hvordan?
Det er bl.a. dette, som bogen Oplevelsesanalyse og arkitektur forsøger at give svar på, og som giver os bedre redskaber til at forstå konsekvenserne af den arkitektur, der sjældent indfrier arkitekternes lyriske løfter.